Zoektocht naar de vakman/vrouw van morgen

De examens zijn voor een aantal opleidingen alweer aan de gang zoals deze week op televisie te zien was: Spannende tijden voor de leerlingen en voor hun ouders natuurlijk!
Als de kids slagen zijn er eigenlijk (maar) twee opties: Ze gaan ze door naar een vervolgopleiding of ze gaan aan de slag in het bedrijfsleven.

Het bedrijfsleven echt staat te springen om vakmensen maar… waar blijven?! De economie trekt steeds verder aan waardoor de bouw in een flinke groeispurt zit. Goed gekwalificeerd en gemotiveerd personeel is echter nauwelijks te vinden. Een probleem voor nu maar zeer zeker ook voor de toekomst! Als het aan de werkgevers ligt, dan mogen de klassen voller om aan de behoefte van de toekomst te kunnen voldoen. Daarin is een rol weggelegd, zeker niet alleen voor het onderwijs! Nee, ook het bedrijfsleven en de overheid moeten worden betrokken in het vinden van de oplossing.

De jeugd moet in aanraking komen met techniek door bijvoorbeeld eens een ‘techniekhuis’ te bezoeken. Dat kan al vanaf groep 7 en 8. Laat ze daar eens proeven aan de techniek? Bedrijven kunnen, alleen maar nog liever gezamenlijk, scholen bezoeken tijdens bepaalde lessen. Andersom kan natuurlijk ook: Nodig eens leerlingen uit in het bedrijf?

Laat de jeugd eens welke innovaties er allemaal zijn in de bouwwereld en welke carrièrekansen er allemaal liggen in de bouw?! De bouwindustrie is anno 2018 heel anders dan 10 jaar geleden, het wordt dus tijd om dat eens te laten zien en om aan het image van de bouw een positieve draai te geven! Hoe kan het toch dat het ‘van niets, iets’ maken niet veel populairder is bij de jeugd en, misschien nog wel belangrijker: Hun ouders?

Volgens mij zijn er echt voldoende mogelijkheden om de jeugd veel meer te betrekken bij ons dagelijkse, mooie, werk. Het is (te) makkelijk om te zeggen dat we daar nu ‘geen tijd’ voor hebben: Voor een goede toekomst is namelijk altijd tijd te vinden!

Deel dit artikel