Veranderingen in de bouw

Hopelijk heb je een heerlijke vakantie achter de rug. Een paar weken ‘helemaal niets’ of juist heel actief met vrienden, familie of ander leuk reisgezelschap. Het genieten van een tijdelijk ‘ander leventje’ levert vaak ideeën op voor het huis: Op een badlaken in je fantasie schetsen gemaakt voor een verbouwing? Gaf de natuur ineens inspiratie voor een nieuwe indeling van de tuin? In de caravan besloten dat de huidige woning niet meer bij je past en dat er naar een ander (t)huis gezocht gaat worden? Veranderingen in de bouw wat houdt dat nu in voor jou ?

Ook is de vakantie een ideale periode om over andere zaken na te denken: Ben je de nieuwe werkperiode inderdaad begonnen met een betere planning en balans in jouw leven? Ben je echt gaan sporten na thuiskomst en heb je, zoals jij je had voorgenomen, jouw sociale leven een impuls gegeven en afspraken met vrienden en kennissen gemaakt?

Volop mooie voornemens maar de kans is nogal groot dat je inmiddels weer bent ingehaald door ‘de waan van de dag’ en dat je weer gewoon bezig bent op dezelfde manier als vóór de vakantie… Jammer maar begrijpelijk: Veranderen is vooruitgaan maar vaak erg moeilijk.
In de bouwwereld is dat niet anders. We staan aan de vooravond van veranderingen in de bouw (dus vooruitgang) die veel invloed hebben op de hele sector. Denk bijvoorbeeld aan ‘gasloos bouwen’, het verder industrialiseren van de bouw, prefab, vergrijzing en dus personeelstekorten, kwaliteitsborging, verduurzaming, enzovoort!
Door al deze ontwikkelingen zullen de rollen in het bouwproces compleet gaan veranderen. Daarvoor is personeel nodig dat beschikt over andere competenties dan voorheen. Zo moeten werknemers in de bouw beter gaan samenwerken en zich flexibeler opstellen. Een gedegen kennis van complexe installaties, bouwmethodes en IT-processen is (en wordt) cruciaal. Dit zijn geen ‘voornemens’, dit zijn feiten!

Tot nu toe wordt er vooral veel gepraat over deze veranderingen in de bouw wereld. Iedereen heeft de mond vol van de noodzaak om te kunnen (blijven) voldoen aan de vraag, het aanbod en de wensen. Toch blijft de verandering in die richting vaak achterwege, ondanks alle goede voornemens.

Waarom is het toch zo lastig om veranderingen door te voeren in een organisatie? Hoe kan het wel lukken? Ik ervaar dat het helpt om draagvlak te creëren voor de aanpassingen. Zo doorbreek je de weerstand en wordt het duidelijk(er) waarom de veranderingen nodig zijn. Neem mensen mee in het hele proces en maak ze bewust van de mogelijkheden en kansen die de verandering / verbetering voor hen, ook op individueel niveau, biedt. Ga de uitdagingen samen aan en luister vooral ook naar de adviezen van anderen. Veranderen kan op die manier namelijk echt leuk en uitdagend zijn!

Gelukkig is het voordat je het weet weer december: Tijd voor nieuwe ‘voornemens’ om te veranderen. Mijn advies is echter om NU te beginnen! Ik weet zeker dat het zowel privé als zakelijk veel kan opleveren!
Wil jij nu ook meepraten over veranderingen in de bouw ? neem dan contact met ons op

Deel dit artikel