Grijp nu jouw kansen in de bouw

De vakantie is voor velen van ons weer achter de rug. Als het goed is zijn de accu’s weer flink opgeladen en heb je een mooie, fijne en gezellige tijd achter de rug met het gezin, familie en/of vrienden. In de vakantieperiode ontstaan ook altijd mooie ideeën (zowel privé als zakelijk). Door de rust en ontspanning komen die, in elk geval bij mij, altijd ‘bovendrijven’… Ik heb in elk geval genoeg mee naar huis genomen om in de komende maanden mee aan de slag te gaan en over ‘door te denken’.Het is ook weer tijd voor de jeugd om naar school te gaan of om te starten met de stageperiode. Best spannend: Nieuwe rondes, nieuwe kansen! Gelukkig zijn er ook heel veel kansen in de bouw maar toch maak ik me zorgen: Helaas kiezen weinig leerlingen voor een bouwkundige opleiding. Ik vraag me af hoe dat komt. Toen ik (lang gelden) jong was hadden we diverse klassen per leerjaar en waren er veel leerlingen die een bouw-gerelateerde richting volgden. Dat is nu heel anders.

Waar is het mis gegaan? Waarom is dit totaal veranderd?

Als je kijkt naar de kansen in de bouw- en vastgoed-sector dan zijn er die in overvloed. De mogelijkheden variëren van metselaar, timmerman tot en met uitvoerder, calculator en projectleider. Ook liggen er kansen voor het oprapen bij bijvoorbeeld producenten, architecten, ontwikkelaars, enz. Wie raapt deze kansen op?!

Het bedrijfsleven en het onderwijs moeten de handen nu echt eens in één slaan om te laten zien welke mogelijkheden er zijn. Voor elk leerniveau zijn er keuzes en kansen om door te groeien naar andere functies binnen de bouwwereld. We moeten het de jeugd beter laten weten wat er allemaal kan in onze sector. Hopelijk is dat een goed voornemen voor ‘het nieuwe (school)jaar voor de opleiders in onze regio. Laten we nu eens stoppen met mopperen dat we te weinig (vak)mensen hebben maar samen gaan kijken hoe we bouw weer ‘sexy’ en interessant kunnen maken voor volgende generaties! Ik ben bereid om me daar voor in te zetten: Wie volgt?!

Deel dit artikel