Waarom is de bouw interessant voor de jeugd?

Ik zwerf al rond in de wereld die bouw heet vanaf de basisschool eerst diverse bouwkundige opleidingen nadien op diverse plaatsen gewerkt, cursussen gevolgd en de laatste 9 jaar als eigen ondernemer in de bouw en vastgoedwereld. Als je gaat kijken hoe de bouw is veranderd de afgelopen jaren en nog zal blijven veranderen maar het mooiste is om samen met andere adviseurs, vakmensen van niets iets te maken met daarin voor een ieder zijn eigen rol dat is gewoon super. En ja ook hier is niet iedere dag een leuke dag maar de meeste dagen zijn leuk leerzaam nuttig om met andere iets te realiseren.

Maar wat komt er nu om de hoek kijken we hebben personeel tekort maar nog vervelender is we hebben er te weinig in opleiding. Waarom kiezen de jongeren niet voor de bouw is dat de reputatie of is dat ze denken dat zwaar en vies werk is, weten ze welke kansen het biedt ? Ik denk als er een branche is waar je groeimogelijkheden hebt dan is het wel de bouw en vastgoedwereld. Als ik zie en met mensen praat waar ze ooit zijn begonnen in de bouw op de werkvloer en waar ze nu staan als bv projectleider, uitvoerder, tekenaar, enz.. maar ook zijn gestart als eigen ondernemer.

Het is ook de taak van het bedrijfsleven om samen met het onderwijs te laten zien aan de leerlingen en ouders waarom de bouw interessant is laat leerlingen snuffelen aan de bouw, nodig ze uit op de bouwplaatsen maar ook heel duidelijk vertellen welke carrière kansen er liggen en dat zijn er heel veel maar geef ze als bedrijf ook die kans om te groeien en hun dromen en ambities te volgen. We hebben de handjes nodig maar ook de bolletjes daarom ligt er mijn inziens voor iedereen een kans in de bouw- en vatgoedwereld want je kunt je talent gebruiken waar het nodig is en waar het past en dan hebben we met z’n allen plezier in ons werk.

“de bouw is geen dag hetzelfde en op de bouwplaats zie je pas echt wat een mooi vak het is”

Deel dit artikel