Innoveren in de Bouw

In de bouw wordt hard gewerkt. Helaas blijft de innovatiekracht achter… Het duurt vaak jaren voordat nieuwe ontwikkelingen echt worden doorgevoerd in bouwprocessen. Je vraagt je daardoor af of de bouw er wel openstaat voor verandering en of de sector flexibel genoeg is voor ingrijpende veranderingen. Het lijkt erop dat ‘de bouw’ het liefst blijft hangen in de huidige bedrijfsprocessen met de bestaande producten en diensten.

Volgens mij moet de hele sector aan de slag met innovaties. De noodzaak is er namelijk absoluut. Denk alleen al aan:  De vraag (en eis) voor energie neutrale woningen bouwen, de productiestijging, een te kort aan personeel, de circulaire economie. Allemaal redenen, misschien zelfs ‘eisen’ om te gaan innoveren op verschillende gebieden zoals in producten, bouwmethoden, digitalisering, industrialisatie, duurzaamheid en personeel. Allemaal prachtige kansen voor de bedrijven in de bouwsector.

Als we het dan niet doen omdat het zulke mooie kansen biedt, dan zou de winstgevendheid de ‘aanjager’ kunnen zijn: Uit onderzoeksrapporten blijkt dat innovatieve bouwbedrijven hun winstgevendheid hoger beoordelen dan bedrijven zonder innovatiekracht.

Het investeren en inzetten  op innovaties maakt de bouwsector transparanter. Door digitalisering worden presentaties meetbaar en worden risico’s en kansen voorspelbaar. Hierdoor gaat de kwaliteit omhoog, wordt de bouwtijd wordt verkort dalen de kosten.

Het kost tijd maar het is zeker de moeite waard om te investeren in de toekomst van de bouw- en vastgoedwereld.

We zien ook veel innovaties en startups ontstaan buiten (!) de bouwkolom. Apart dat ze daar wel de kansen zien die de bouw blijkbaar niet of onvoldoende opmerkt. Op zich al iets om eens flink over na te denken… Als we de uitkomsten van dat denkproces vervolgens met elkaar delen, onze kennis koppelen en vertrouwen in samenwerking dan komt het zeker goed met die investering in de toekomst! Ik geloof daarin: Innoveren is de toekomst!

Deel dit artikel