Vakantie

Op het moment dat je dit artikel leest, zijn er in principe drie opties: Je bent aan het genieten, je het ‘hem’ achter de rug of hebt ‘hem’ nog tegoed: De vakantie!

De meeste mensen die ik de afgelopen tijd heb gesproken waren echt aan hun vakantie toe: Even zakelijk en privé alle los (proberen te) laten. Iedereen snakt(e) naar even een rustige periode waarin samen met het gezin, familie en vrienden, de accu weer opgeladen kan worden. Een paar weken koersen in wat rustiger vaarwater en de focus verleggen van werk naar rust.

Die ‘rust’ kunnen we allemaal prima gebruiken nu de economie volop draait en de opdrachten uit alle hoeken van onze omgeving lijken te komen. Iedereen moet zich in deze tijd echt maximaal inzetten op de werkvloer om te voldoen aan de eisen en wensen van opdrachtgevers. Lange dagen, volle weken en dan schiet de ontspanning er wel heel makkelijk bij in.

En dan is daar ‘ineens’: De vakantie!
Eerst ‘ontstressen’ dan lekker genieten en vervolgens gaan de ideeën om weer lekker aan de slag te gaan vaak alweer ‘kriebelen’. Zo kunnen de kriebels bijvoorbeeld in de vorm van (ver)bouwplannen komen of als plannen in met jouw bedrijf of baan nieuwe kansen te grijpen. Als je daarover nadenkt dringt zich al snel de vraag op hoe ‘gezond’ de bouw- en vastgoedsector op dit moment is. Welke kant gaan de ontwikkelingen de komende tijd op? Hoe lang houden we de huidige druk en het actuele tempo nog vol? Er zijn namelijk nogal wat factoren die (steeds meer) invloed op het leven en werken in onze sector hebben: Personeelstekorten, problemen met levertijden, stijgende kosten, duurzaamheidsvraagstukken… Hoe gaan we daar mee om? Gaan we (eindelijk) aan de slag met bijvoorbeeld innovaties op het gebied van bouwmethoden, producten, procesbewaking, ICT? Volgens mij liggen daarin namelijk onze kansen maar dan moeten we samen wel anders gaan denken en werken in de bouwsector. Dat betekent ook dat we het traditionele denken los moeten laten en ons meer moeten richten op kansen dan op mogelijke bedreigingen.

Vakantie is voor mij ook een periode om terug te blikken op de eerste helft van het jaar. Ik zet dan altijd even op een rijtje wat die eerste 6 maanden hebben gebracht, welke verwachtingen zijn uitgekomen of tegengevallen, welke kansen zich hebben zich voorgedaan, enzovoorts. Natuurlijk kijk ik ook vooruit naar de tweede helft van het jaar: Waar liggen nog mogelijkheden, wat vraagt de markt, zijn er nog innovaties en vooral: Welke kansen ga ik grijpen tussen nu en het ‘opzetten van de Kerstboom’?

Misschien ook voor jou iets om tijdens deze vakantieperiode eens over na te denken? Dat is namelijk ook heel zinvol als je niet in de bouw- en vastgoed werkzaam bent…
Dan heb je pas echt iets aan jouw vakantie! Kom vooral gezond en uitgerust terug en ga dan lekker aan de slag met jouw ideeën en kansen: Niet alleen dromen maar gewoon gaan doen! Maar eerst: Vakantie, geniet ervan!

Deel dit artikel