Wat gaat 2019 ons brengen ?

December 2018 sinterklaas is weer vertrokken en de kerstdagen staan weer voor de deur een tijd van samen genieten, even tijd voor elkaar, gezellige feestdagen. December is ook een tijd van terugkijken naar het afgelopen jaar 2018 en kijken naar 2019 wat gaat ons het nieuwe jaar brengen ?

Kijken we terug dan denk ik dat 2018 een hectisch jaar was door de groei in de bouw maar wat vervolgens ook problemen veroorzaakt door kosten die stijgen zowel materialen als uurtarieven een tekort aan personeel waardoor de bouwcapaciteit niet gehaald wordt. Maar ook de vraag we hebben het wel druk maar krijgen we ook weer vet op de botten na de crisisjaren ? Als we de prognoses van de banken, EIB mogen geloven is er in 2019 weer een groei in  bouwsector maar wat gaat dat betekenen in de bouwkosten, inzet van personeel, maar hoe gaan we die groei opvangen ?

Mijn inziens is de situatie geen gezonde situatie  als je kijkt naar de starters kunnen die nog een woning kopen door de bouwkosten, gasloos bouwen. 2019 is ook een jaar dat we eens kijken naar innovaties de traditionele bouwmethodes los laten, duurzaamheid, bouwprocessen onder de loep nemen. In de hectiek en de drukte van de dag is het van belang dat we processen onder controle hebben planningen bewaken en ook de afspraken nakomen, tijdig inkopen en dat we keuzes durven te maken voor partners  in het bouwproces en niet alleen inkopen op prijs maar samen werken aan samenwerken. Het gaat er mij niet om een negatief beeld te schetsen zeker niet maar ik denk wel dat we reëel moeten zijn  en dat we er samen de schouders onder moeten zetten om te bouwen binnen budget, planning en kwaliteit en daarvoor hebben we elkaar nodig vanaf idee tot en met nazorg. Nog even een boodschap aan de opdrachtgevers ga op tijd aan de slag met je plannen en maak tijdig keuzes zodat er tijdig zaken kunnen worden geregeld.

Laten we er niet alleen over praten hoe het moet maar laten we het gewoon doen en ben open tegen elkaar om processen te verbeteren en te veranderen.

Ik wens iedereen een jaar vol vreugde, vriendschap, gezondheid, geluk en kortom een schitterend, sprankelend en boeiend 2019

Deel dit artikel